Индонезийската кухня е нещо  уникално и неповторимо, предава репортер на

...
Индонезийската кухня е нещо  уникално и неповторимо, предава репортер на
Коментари Харесай

Индонезия – лютото е полезно

Индонезийската кухня е нещо  неповторимо и неповторимо, предава кореспондент на Sofia24.bg . Индонезия е страната в която се влюбих. Индонезия е страната на ориза, рибата и лютите подправки, там където уличната храна е безвредна, тъй като е люта и се подготвя на доста мощна температура. Индонезция – където печените на плам калмари са нежни и се топят в устата, тъй като са люти! 

Всеки от нейните 17 509 острова предлага разнородни специалитети, безумно вкусни и много пикантни. Кухнята съчетава доста въздействия според от културните особености на племената. Обединява се към трите съществени за района продукта: риба, кокосов орех и люти чушки във всичките им разновидности. Във всяка една от вкусотиите има благосъстояние от ароматни подправки и сосове – най-често джинджифил, сладостен соев сос, лайм, самбал (лют сос от алено чили), куркума, къри, кориандър, канела, тамаринд (индийска фурма), фъстъци, чесън и индийско орехче.

Ако си поръчвате чорба, не си поръчвайте нищо друго, защото порциите са големи и ще се наядете единствено с нея

Основното хранене в Индонезия се сервира на обяд. Менюто всекидневно включва чорба, салата и главно ядене. То постоянно се съпровожда от един или повече самбал – пасти от подправки, с които се овкусяват ястията. Местните ядат с пръсти и загребват наложително с дясната ръка. Ястията постоянно се сервират върху бананови листа на масата или бамбук. По средата на масата се поставя завършен като висок конус сварен ориз.

ОРИЗЪТ Е НАВСЯКЪДЕ

Ястия с ориз се подготвят за закуска, обяд и вечеря. Индонезийска   легенда  гласи, че един младеж, попаднал на небето, донесъл от там оризови зърна в цепнатините на петите си и те поникнали на индонезийския архипелаг. Оттогава без ориз не минава нито една гала, нито една софра. Дори на държавния герб са изобразени оризови класове.

ЛЮТОТО Е ПОЛЕЗНО

Колкото по-люта е храната, толкоз е по-полезна, настояват индонезийците. Да се употребява люто е потребно по няколко аргументи. Първо, лютото ви защищава от преяждане. Няма по какъв начин да си сипете няколко чинии с главно или чорба, в случай че са люти. Второ, лютото защищава от бактерии, безусловно ги ликвидира. Трето, в Индонезия температурата на въздуха е съвсем непрекъсната до 33-36 градуса. Тази температура в композиция с люто си е естествена сауна. Няма по какъв начин да ядете люто, и то при такава температура, и да качвате килограми!  Върнах се оттова с 5 кг по-малко, а си хапвах с голям вкус.

БЕЗ СОЛ, БЕЗ ЗАХАР

В Индонезия хората не използват сол. Компенсират я с лютите подправки, които придават подобен усет, че изцяло заместват солта. Захар също не видях да поставят в кафето и чая. Предпочитат мед или  натурален захарен сироп, само че в минимални количества. Затова при азиатците сърдечно-съдовите болести са необичайност и продължителността на живота им е с 15% по-висока, от тази на европейците и другите нации.

РИБА, РИБА И ПАК РИБА

Наблягат на морските блага и всичко, което океанът им дава. Рибите са толкоз доста, че за няколко дни престой е парадокс да ги запомня, запиша или опитам всичките. Но това, което съумях да опитам, беше божествено. Калмари, октоподи и други сходни се подготвят най-вече на скара. По традиция преди храна пият натурални прясно изцеден сок от драконов плод или леден чай от лимонова трева. По време на храната не се пият течности –  не било потребно, сетивата би трябвало да се насладят на лютия усет.

Супа от сладолед

Индонезия е неповторима във всичко! Само тук може да ядете зелен шоколад, да пиете наследник чай и бяло кафе или да сръбнете чорба от сладолед. Ето няколко предписания, които ще ви разрешат да опитате у нас  вкуса на Индонезия.

Патица по индонезийски

Продукти:

3 бр. пачи гърди, нарязани на хапки

2 с. л. соев сос

1 с. л. захарен сироп или мед

1 с. л. лимонен сок

1 ч. л. чесън, ситно раздробен

1/4 ч. л. черен пипер

4 с. л. Зехтин

 

За пикантния фъстъчен сос:

1/4 ч. ч. нарязан на кубчета зелен лук

2 с. л. зехтин

1/2 ч. ч. безпрепятствено фъстъчено масло

2 ч. ч. вода

1 с. л. соев сос

1 с. л. лимонен сок

1 ч. л. захар

1/4 ч. л. надробен джинджифил

1/4 ч. л. чесън раздробен

1/4 ч. л. пикантен червен пипер или стрито чили

 

Смесете соевия сос, захарта, лимоновия сок, чесъна, пипера и чили. Прибавете патешкото и мариновайте за 30 мин. Забодете месото на дървени шишове и по избор намажете със зехтин.Изпечете за 5 мин.  в авансово разгорещен оребрен тиган. Междувременно пригответе фъстъчения сос.Сотирайте зеления лук в зехтин. Свалете от огъня и прибавете фъстъченото масло. Постепенно прибавете вода, по-късно останалите нужни артикули. Варете на сдържан огън, като разбърквате непрестанно, докото заври. Намалете температурата и оставете да къкри непокрито за 5 мин., до момента в който сосът се сгъсти задоволително, че да покрива гърба на лъжица. Разбърквайте постоянно.Поднесете патешкото дружно със соса. Може да сервирате върху парещ варен ориз или индонезийски спагети.

Гадо-гадо с фъстъчен дресинг

Продукти:

3 ч. ч. зеле, нарязано

3 ч. ч. зелен боб, нарязан на по 5 см.

2 ч. ч. мини-морковчета

1 приблизително огромен картоф, сварен с кожата, обелен и нарязан на кубчета

½ бучка твърдо соево сирене, нарязано на кубчета и запържено в доста олио за малко

½ краставица, нарязана на тънки кръгчета

1 твърдо сварено яйце, нарязано на две половинки

1 ч. л. запържен лук

300 г фъстъчен сос (фъстъчено масло, разрушено с вода)

Бланширайте зеления боб, морковите и зелето до момента в който омекнат. (Прибавете зелето 5-8 минути след зеления боб и морковите, защото му е нужно по-малко време.) Загрейте фъстъчения сос и сложете зеленчуците в него. Сервирайте към всичко!

Риба звук по индонезийски

Продукти: 1 кг филе риба звук, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки счукан чесън, 1 ч. л. хималайска сол,  1 жълтък, 100 грама брашно, вода и олио.

За соса: 1/3 ч. ч. захарен сироп, 1  ч. ч. доматен пикантен кетчуп или пикантен доматен сок, 1 с. л. царевично брашно, чаша вода,соев сос, 1 ч.л стрити люти чишки стрити или чили  и 2-3 лимона.

Рибата се маринова в сместа от брашно, жълтък, черен пипер, сол, чесън и вода. Олиото се загрява авансово в тавичка или тиган и рибата, авансово нарязана на кръгчета, се пуска в горещата лой, до момента в който придобие златист цвят. След това се вади, като се изцежда доста добре. Сосът се подготвя от захарния сироп, кетчупа, лимоните и соевия сос. След това се прибавя към авансово забърканото царевично брашно с вода. Общата примес се излива в тигана, където се бърка на спокоен огън до втвърдяване. Изпържената риба се разбърква добре в приготвеният солено-сладък сос. Сервира се добре гарнирана от горната страна с " гадо – гадо " – индонезийска примес от ситно накълцани зеленчуци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР